Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού του ΟΗΕ στις 5 Δεκεμβρίου, η απόφοιτός του προγράμματός μας, Μαρία Νίκα, Υπεύθυνη Εθελοντισμού στο έργο Όλυμπος 2024, αναστοχάζεται για την Ημέρα Εθελοντισμού που οργάνωσε η ομάδα για την τοπική κοινότητα στο πλαίσιο του έργου.
Maria Nika
Ecogenia Cohort Alumna - Olympus 2024 Service Project
Η μικρή πόλη του Λιτοχώρου “πήρε ζωή” το Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, καθώς μέλη της Ecogenia και της τοπικής κοινότητας ενώθηκαν στο πλαίσιο της “Ημέρας Εθελοντικών Δράσεων για το Λιτόχωρο” που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος κοινωνικής υπηρεσίας “Olympus 2024“. Με πρωτοβουλία της Ecogenia, το κεντρικό πάρκο του Λιτοχώρου φιλοξένησε δράσεις που συνδύασαν δημιουργικότητα, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και συλλογική δράση.
Είμαι η Μαρία Νίκα, κάτοικος του Λιτοχώρου και ως υπεύθυνη εθελοντισμού κατά τη διάρκεια του προγράμματος “Olympus 2024” είχα τη χαρά να συντονίσω μία από τις πιο δημιουργικές και ουσιαστικές ημέρες που έχω βιώσει. Κάθε πρωτοβουλία είχε σχεδιαστεί από όλους εμάς με αγάπη για την κοινότητα και σεβασμό για τη φύση, ενώ ο ενθουσιασμός των εθελοντών που μας τίμησαν με την παρουσία τους, απογείωσε το αποτέλεσμα.
Οι δράσεις μας
Hackathon: Το Κιόσκι Πληροφοριών του Λιτοχώρου
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, της οποίας υπεύθυνη ήταν η Σόνια Μακαντάση (cohort member), ήταν η ανάπτυξη ενός διαδραστικού πληροφοριακού συστήματος που θα προβάλλεται μέσω QR code στο Κιόσκι Πληροφοριών Λιτοχώρου, για τις ανάγκες των επισκεπτών αλλά και της κοινότητας. Μέσα από συζήτηση και δημιουργική ανταλλαγή ιδεών, 7 εθελοντές κατέθεσαν προτάσεις σχετικά με το κιόσκι και την καλύτερη αξιοποίηση του, αλλά και για τις πιο συχνές και χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να βρίσκει ο κάθε επισκέπτης σε αυτό. Ο ενθουσιασμός για τη βελτίωση της εμπειρίας των τουριστών και της τοπικής κοινότητας ανέδειξε πόσο σημαντική είναι η συλλογική δράση για τη δημόσια σφαίρα.
Συνεργασία με Φιλοζωική – Κατασκευή Ταϊστρών
Ο Δημήτρης Σφουντούρης (cohort member), υπεύθυνος της δράσης, με την υποστήριξη της Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Δράσης Εθελοντών Δίου-Ολύμπου “ο Περίτας” αλλά και των υπόλοιπων εθελοντών κατασκεύασαν ταΐστρες για σκύλους από ανακυκλωμένους σωλήνες, τους οποίους παραχώρησε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Παράλληλα, στον χώρο της δράσης, βρισκόντουσαν αναρτημένα φυλλάδια με πληροφορίες για τα αδέσποτα της περιοχής, προκειμένου αυτά να βρουν το σπίτι τους. Αυτές οι δράσεις απέδειξαν πως η φροντίδα για τα αδέσποτα μπορεί να γίνει πράξη με απλές, αλλά ουσιαστικές πρωτοβουλίες.
Eco-Crafts για Παιδιά
Η δραστηριότητα Eco-Crafts, την οποία εμπνεύστηκε η Ολυμπία Δαφνίδη (cohort member), ενθάρρυνε τα παιδιά να δημιουργήσουν τέχνη από ανακυκλωμένα υλικά, συνδυάζοντας το παιχνίδι με τη μάθηση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Το παιχνίδι του “κρυμμένου σκουπιδιού” και η κατασκευή κουρελούδων έφεραν χαμόγελα στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων, ενώ τα έργα τους προσφέρθηκαν για να ενισχυθεί το έργο της Φιλοζωικής.
iNaturalist: Επιστήμη των πολιτών
Μέσα από μια πεζοπορία 2 χιλιομέτρων, με υπεύθυνο τον Άνταμ Κοκκινάκη (cohort member), συμμετέχοντες κατέγραψαν είδη χλωρίδας και πανίδας, συμβάλλοντας σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων βιοποικιλότητας. Συνολικά έγιναν 50 καταγραφές οι οποίες ενσωματώθηκαν στο ήδη υπάρχον project “Mt. Olympus National Park park and Region Greece”. Αυτή η δραστηριότητα υπογράμμισε τη σημασία της επιστήμης των πολιτών και μας θύμισε τη φυσική ομορφιά της περιοχής του Ολύμπου.
Στήριξη Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου
Η κατασκευή πινακίδων σήμανσης και ο καθαρισμός του χώρου του Ορειβατικού Συλλόγου Λιτοχώρου ήταν το επίκεντρο του project της Άννας Γεωργιάδου (cohort member). Οκτώ εθελοντές δημιούργησαν 21 πινακίδες για πεζοπορικά μονοπάτια και ποδηλατικές διαδρομές του Ολύμπου, ενώ παράλληλα καθάρισαν την περιοχή γύρω από το Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου, συλλέγοντας σκουπίδια και περιποιώντας την γύρω βλάστηση.
Καθαρισμός μονοπατιών του Olympus Marathon
Τέλος, η ομάδα του California Conservation Corps συμμετείχε σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης μονοπατιών για τον αγώνα ορεινού τρεξίματος “Olympus Marathon”. Καθαρίστηκε μονοπάτι μήκους 4,3 χιλιομέτρων, απομακρύνοντας κυρίως φύλλα από το ίχνος του μονοπατιού και αραιώνοντας την βλάστηση, από τη δασική θέση Χαντόλια μέχρι το σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου, συνοδευόμενοι από τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα.
Η Σημασία του Εθελοντισμού
Η ημέρα αυτή αποτέλεσε ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια δράση, αλλά μια στάση ζωής που ενώνει ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα με κοινό στόχο την προσφορά. Ο κάθε συμμετέχων προσέφερε κάτι μοναδικό: χρόνο, γνώσεις, χαμόγελα και δημιουργικότητα. Οι μικρές, καθημερινές πρωτοβουλίες όταν ενώνονται μπορούν να φέρουν σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία και το περιβάλλον μας.
Κλείνοντας την ημέρα, αντικρίζοντας τα αποτελέσματα των κοινών μας προσπαθειών, νιώσαμε όλοι βαθιά ικανοποίηση και πληρότητα. Από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήξαμε, ξεπρόβαλαν εικόνες γεμάτες ενέργεια, δράση και ομαδικότητα.
Αν κάτι μας δίδαξε αυτή η Ημέρα Εθελοντισμού, είναι πως η αλλαγή ξεκινά από τον καθένα μας, από τις μικρές, προσωπικές μας επιλογές και από την απόφασή μας να γίνουμε μέρος της λύσης. Ας κάνουμε τον εθελοντισμό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, χτίζοντας όλοι μαζί έναν καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο κόσμο. Ας κάνουμε λοιπόν τον εθελοντισμό κομμάτι της καθημερινότητάς μας.