Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τι είναι ο Όλυμπος, να μάθουμε πληροφορίες για την βιοποικιλότητα του, την μορφολογία, τη σύγχρονη ιστορία και το τι πρεσβεύει.
Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος και το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Βαλκανίων μετά την κορυφή Mousala στο εθνικό πάρκο της Rila στην Βουλγαρία με υψόμετρο 2925 μέτρα από την στάθμη της θάλασσας. Η κορυφή του Ολύμπου λοιπόν, ο Μύτικας είναι μόλις 7 μέτρα περίπου χαμηλότερη, με ύψος 2.918,4 μέτρα από την στάθμη της θάλασσας και οι μελέτες που έγιναν για την μέτρηση του αρχίζουν από τα αρχαία χρόνια και την εποχή του Πλούταρχου ενώ αναφέρεται στο έργο του Βίοι Παράλληλοι, για το Ρωμαίο στρατηγό Αιμίλιο Παύλο, λίγο πριν από τη μάχη της Πύδνας (168 π.Χ.) εναντίον του Μακεδόνα βασιλιά Περσέα. Η μέτρηση του Ξεναγόρα περιγράφεται λεκτικά σε επιγραφή που υπήρχε στο ιερό του Πυθίου Απόλλωνα, στο αρχαίο Πύθιο της Περραιβικής Τρίπολης, δύο περίπου χιλιόμετρα από το σημερινό Πύθιο Ελασσόνας.
Επιπλέον, η ανακήρυξη του βουνού ώς πρώτο Εθνικό Δρυμό το 1938 έγινε με σκοπό την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, παράλληλα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση του κοινού και την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Το 1981, η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο ως “Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας”. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συμπεριλάβει επίσης τον Όλυμπο στις “Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας”. Έχει επίσης καταχωρηθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 ως “ζώνη ειδικής προστασίας” και “τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος”.
Η βλάστηση του Ολύμπου και ιδιαίτερα η κατανομή της παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Η έντονη ποικιλότητα του αναγλύφου, ο διαφορετικός προσανατολισμός των πλαγιών και η θέση τους σε σχέση με τη θάλασσα επηρεάζουν κατά τόπους το κλίμα του Ολύμπου, με αποτέλεσμα να επικρατούν τοπικές συνθήκες μικροκλίματος που, σε συνδυασμό με το γεωλογικό υπόβαθρο και το έδαφος, ευνοούν την ανάπτυξη ιδιαίτερων τύπων βλάστησης και χαρακτηριστικών βιοτόπων αντίστοιχα. Σύμφωνα με μελέτες, ο Εθνικός Δρυμός χαρακτηρίζεται από τις πλουσιότερες σε χλωρίδα περιοχές της Ελλάδας, με περίπου 1.700 είδη και υποείδη, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% της ελληνικής χλωρίδας. Από αυτά, τα 187 χαρακτηρίζονται ως σημαντικά, 56 είναι ενδημικά ελληνικά εκ των οποίων 23 είναι τοπικά ενδημικά.
Έχουν καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών, στα οποία περιλαμβάνονται το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο πλέον και το ελάφι επιστρέφει στις πλαγιές του βουνού σε μικρές ομάδες,
σύμφωνα με μαρτυρίες τον ντόπιων, δυστυχώς η πανίδα του Ολύμπου, δεν έχει μελετηθεί συστηματικά μέχρι σήμερα. Στην αρχαιότητα υπήρχαν λιοντάρια (σύμφωνα με τον Παυσανία) ενώ τουλάχιστον μέχρι τον 16ο αιώνα υπήρχαν αρκούδες (σύμφωνα με τον Βίο του Αγίου Διονυσίου του Νεωτέρου). Έχουν εντοπιστεί επίσης 108 είδη πτηνών και τα συνηθισμένα ερπετά του ελληνικού χώρου στα ρέματα και τις εποχιακές λίμνες, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία εντόμων, κυρίως πεταλούδες, για τις οποίες ο Όλυμπος φημίζεται.
Γενικά, ο Όλυμπος είναι μια περιοχή με μεγάλη βιοποικιλότητα και αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα για πολλά είδη φυτών και ζώων. Η προστασία του είναι σημαντική για τη διατήρηση αυτής της βιοποικιλότητας και για την αποφυγή της εξάλειψης ειδών που είναι απειλούμενα ή ενδημικά στην περιοχή.
Η απάντηση έχει να κάνει κατά την δική μου ταπεινή άποψη με το τι θέλουμε για αρχή και πως θέλουμε να συνεχίσουμε από εδώ και πέρα, να αναπτύξουμε ένα σχέδιο και να το εφαρμόσουμε. Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένα αυτά που μας δόθηκαν και μας έτυχαν, αλλά κάθε μέρα να προσπαθούμε για το καλύτερο για να μπορέσουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη και συνέχεια στις επόμενες γενιές.
Τα πράγματα όμως γίνονται περίπλοκα στα χρόνια μας, η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά μια συζήτηση είναι κάτι υπαρκτό την οποία χρόνο με το χρόνο την βλέπουμε να συμβαίνει, η παγκόσμια οικονομία μεταβάλλεται με συχνές οικονομικές κρίσεις, πόλεμοι, υγειονομικές κρίσεις και η μεταβλητότητα των ανθρώπινων αναγκών είναι τεράστια.
Παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στον ορεινό όγκο του Ολύμπου όπως και σε όλες τις ορεινές περιοχές της Ελλάδος και ειδικότερα στους Εθνικούς δρυμούς κατά την καλοκαιρινή περίοδο 2021 και τις μεγάλες φωτιές στην Εύβοια και Αττική.
Μετά από τα προγνωστικά για καύσωνες στην περιοχή και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε περίπτωση πυρκαγιάς είχαμε απαγόρευση κυκλοφορίας με κοινή υπουργική απόφαση χωρίς κανένα σχέδιο, καμία οργάνωση με μόνη πρωτοβουλία αυτή των εθελοντικών οργανώσεων και Ορειβατικών Φυσιολατρικών Συλλόγων να στελεχώσουν σημεία πρόσβασης του Ολύμπου με μέλη τους και να ενημερώσουν τους επισκέπτες, πεζοπόρους και αθλητές ότι απαγορεύεται η πρόσβαση με αόριστο χρονικό διάστημα χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιτήρηση, απλά ενημέρωση ότι απαγορεύεται η είσοδος.
Στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για την περιοχή είχαμε μια κατάσταση κρίσης να αντιμετωπίσουμε με μόνο εργαλείο τον εθελοντισμό και την πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας, καμια κρατική βοήθεια, καμία ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα για εισιτήριο και έλεγχο από μεριάς διοίκησης για αποφυγή τέτοιων καταστάσεων. Δυστυχώς όμως όλα έδειχναν καθαρά το εισπρακτικό χαρακτήρα της απόφασης χωρίς έμφαση στην οργάνωση, προστασία και ανάπτυξη της περιοχής.
Μιλώντας για σημεία ελέγχου πρέπει να αναφερόμαστε στην κάθε πιθανή πρόσβαση που μπορεί να έχει κάποιος στην περιοχή αλλά και στην συνεχόμενη περιπολία από ανθρώπους με ειδική εκπαίδευση μέσα στο πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών. Όχι μόνο για να μην διαπράξει κάποιος αδίκημα ή δημιουργήσει πρόβλημα αλλά αν χρειάζεται βοήθεια, ίσως να συντηρηθεί κάποιο τμήμα του μονοπατιού, καθαρισμός από σκουπίδια, πληροφόρηση εν κινήσει, ίσως κάποιο ζώο να χρήζει βοήθειας και άλλα πολλά πιθανά σενάρια και περιπτώσεις που ένας πιστοποιημένος φύλακας θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις και λύσεις.
Άρα να συμφωνήσουμε για αρχή ότι θέλουμε ένα βιώσιμο μέλλον, προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αν βάλουμε αυτές τις βασικές αρχές μπροστά σύντομα θα δούμε ότι βασικός συνδετικός κρίκος σε όλα αυτα θα είναι ένα σώμα που θα μεριμνά για αυτά τα προβλήματα πριν δημιουργηθούν, την πρόληψη δηλαδή, για την επίλυση τους καθώς εξελίσσεται το πρόβλημα και την αποκατάσταση τους.