Ενδυνάμωση των νέων για κλιματική δράση με μία νέα εργαλειοθήκη!

Picture of Eleni Antoniadou

Eleni Antoniadou

Ecogenias Education Program Coordinator

Η εμπειρία μου ως μέλος του προγράμματος LOCALY κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των εκπαιδευτών και η σημασία του για την ανάπτυξη του προγράμματος για τα Χανιά
Τον φετινό Ιούλιο, είχα την τύχη να συμμετάσχω σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Asturias της Ισπανίας, ως μέρος ενός ευρωπαϊκού έργου Erasmus+, με την ονομασία LOCALY. Η Ecogenia, ένας βασικός εταίρος σε αυτό το έργο, στοχεύει στην κινητοποίηση των νέων σε έργα υπηρεσιών για δράση σχετικά με το κλίμα.Οι συνεργάτες και όλη η περιγραφή του προγράμματος είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ονομασία Localy Project. Ένας από τους βασικούς τομείς μας, η εκπαίδευση των νέων για το κλίμα, χρησιμοποιεί το μοντέλο εκπαίδευσης train-the-trainer για να εμπλέξει ομάδες νέων σε έργα υπηρεσιών που εμπλέκουν μικρά παιδιά σε αυτή τη δράση. Για το έργο LOCALY, η Ecogenia αξιοποιεί την εμπειρία μας στην εκπαίδευση εργαζομένων με νέους σε έργα κοινωνικών υπηρεσιών, και συνεργάζεται με άλλους νέους επαγγελματίες που έχουν παρόμοιες ιδέες από χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Αυτό το καλοκαίρι, συγκεντρωθήκαμε στο Μοναστήρι της Santa María de Valdediós για μια εβδομάδα μάθησης και συνεργασίας, για να δώσουμε επίσημα την εκκίνηση στην υλοποίηση του έργου LOCALY.
Στην εκπαίδευση αυτή, δεν ήμουν μόνη. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ με τρία μέλη του Alumni Group της Ecogenia, την Ανθή, τη Μαρία και τον Ιπποκράτη, οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και επιλέχθηκαν ως Youth Workers για το πρόγραμμα LOCALY [μέλη της Ecogenia / Δωρίδα 2023]. Έτσι, στην Ισπανία, εκπαιδεύτηκαν πάνω στη νέα εργαλειοθήκη, μάθανε περισσότερα σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τη δημιουργία κοινοτικών προτζεκτ και προετοιμάστηκαν για την επόμενη φάση, που είναι η πιλοτική εφαρμογή σε νέους!
Ο λόγος που συγκεντρωθήκαμε από διαφορετικές χώρες ήταν ακριβώς η κοινή μας αποστολή: να ενδυναμώσουμε νέους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές τους κοινότητες. Το πρόγραμμα που διοργανώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Biodiversa επικεντρώθηκε στη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου toolkit περιβαλλοντικής και μη τυπικής εκπαίδευσης από τη NaturFreunde Jugend. Μέσα από μια σειρά βιωματικών ασκήσεων και ομαδικών δραστηριοτήτων, μάθαμε πώς να δημιουργούμε και να υποστηρίζουμε περιβαλλοντικά έργα που προωθούν τη βιωσιμότητα και συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα της κοινότητας.
Η εκπαίδευση ήταν μια βαθιά εμπειρία, με κάθε ημέρα να μας προσφέρει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις αξίες και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ενδυναμώσουμε τους νέους να αναλάβουν δράση για το περιβάλλον. Η ατμόσφαιρα του μοναστηριού, περιτριγυρισμένου από την ομορφιά της φύσης, μας βοήθησε να εμβαθύνουμε στη μάθηση και να συνδεθούμε καλύτερα με τους σκοπούς μας. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν ότι νιώσαμε πως ανήκουμε σε ένα διεθνές δίκτυο νέων εργαζομένων, που νοιάζονται για την κλιματική κρίση και είναι έτοιμοι να δράσουν και να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στις νεότερες γενιές.
Και πως θα γίνει η μετάδοση αυτών των γνώσεων; Μέσω της πρακτικής εφαρμογής! Ο Σεπτέμβριος, λοιπόν, ξεκινάει με τη φάση υλοποίησης της εργαλειοθήκης σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 13-17 σε τυπικά ή μή περιβάλλοντα. Στόχος είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα σε πέντε διαφορετικές περιοχές των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν, εμπλέκοντας 60 μαθητές/-ριες και δημιουργώντας 10 περιβαλλοντικά έργα. Με σωστή καθοδήγηση από τους Youth Workers και μέσα από μια σειρά συναντήσεων, που θα έχει διάρκεια ως το Δεκέμβριο, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να αναπτύξουν δεξιότητες και δημιουργήσουν ένα κοινοτικό πρόγραμμα που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην περιοχή τους. 

Η Ανθή,η Μαρία και εγώ θα πραγματοποιήσουμε δύο διαφορετικά προγράμματα, ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στα Χανιά. Στη Θεσσαλονίκη, η Ανθή, έχοντας στο πλευρό της την Μαρία, θα συνεργαστούν με την Ενορία Ευόσμου έχοντας μια ομάδα μαθητριών των τοπικών λυκείων για την πραγματοποίηση της εφαρμογής. Στα Χανιά, θα έχω την τιμή να συνεργαστώ με το Πειραματικό Γυμνάσιο και μαζί με τους μαθητές της δευτέρας και της τρίτης γυμνασίου θα αναζητήσουμε τα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα και θα βάλουμε το λιθαράκι μας προς την επίλυση τους.
Μετά την εμπειρία αυτή στην Ισπανία και την επόμενη φάση της πρακτικής εφαρμογής, αναμένω με μεγάλη ανυπομονησία και ενθουσιασμό το επερχόμενο πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί, για δεύτερη φορά, στα Χανιά τον Ιανουάριο του 2025! Η εμπειρία μου από το LOCALY και οι γνώσεις που αποκόμισα σίγουρα θα ενισχύσουν και θα κάνουν το πρόγραμμα ακόμη πιο δυναμικό και με εξαιρετικό ενδιαφέρον! Το δεύτερο αυτό εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα, συνεχίζει την εργασία μας, με επίκεντρο την εκπαίδευση νέων ηλικίας 18-30 ετών και τους μαθητές δημοτικού του Δήμου. Μέσα από μια εκπαίδευση δύο εβδομάδων, αυτοί οι νέοι θα αποκτήσουν δεξιότητες ενεργής πολιτειότητας και θα μάθουν να καθοδηγούν μαθητές δημοτικών σχολείων σε περιβαλλοντικά ζητήματα, χρησιμοποιώντας βιωματικές και πρακτικές μεθόδους.
Ο σκοπὀς αυτού του δεύτερου έργου είναι να επιστρέψουμε στα Χανιά για να επεκτείνουμε την εμβέλεια και τον αντίκτυπο του προγράμματος ‘Local Green Heroes’, το οποίο επιμελήθηκε η Ecogenia το 2022, σε ακόμη περισσότερους μαθητές και σχολεία του Δήμου. Αυτή τη φορά μαζί με το European Outdoor Education Hub θα αναπτύξουμε το πρόγραμμά μας προσθέτοντας τις Αρχές της Υπαίθριας Εκπαίδευσης. Μέσω των διδαγμάτων από αυτό που κάναμε πριν δύο χρόνια, θα προσαρμόσουμε/βελτιώσουμε την προσφορά, ώστε το έργο να μπορεί τελικά να επεκταθεί και να αναπαραχθεί στο μέλλον, σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκπαιδευτικά πλαίσια.  Οι μαθήτριες και οι μαθητές που θα συμμετάσχουν θα εμπνευστούν να δημιουργήσουν λύσεις για τα προβλήματα αυτά, συμβάλλοντας στην πράσινη μετάβαση της περιοχής.
Το πρόγραμμα στα Χανιά είναι μια μοναδική ευκαιρία να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε στην Ισπανία, ενδυναμώνοντας τις επόμενες γενιές να αναλάβουν δράση για το περιβάλλον. Η Ecogenia, μέσω της συνεργασίας της στο LOCALY, δίνει στους συμμετέχοντες τα εργαλεία να δημιουργήσουν έναν πιο βιώσιμο κόσμο, και είμαι περήφανη που συμμετέχω σε αυτή την πρωτοβουλία. Μέσα από το πρόγραμμα, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε όλο και περισσότερους νέους να γίνουν ενεργοί πολίτες, συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον.