Θέση: Μέλος Προγράμματος Κοινωνικής Υπηρεσίας Όλυμπος 2024

Διάρκεια: 01/04/24-05/07/24

Περιοχή: Δήμος Δίου-Ολύμπου, Δημοτική Ενότητα Λιτοχώρου

Καθημερινό πρόγραμμα απασχόλησης: 8:00 -16:00 (40 ώρες/εβδομάδα)

Ποιοί είμαστε: 

Η Ecogenia είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει να καλλιεργεί ενεργούς πολίτες για το κλίμα, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους και νέες (18-30 ετών) να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας ανθεκτικής ελληνικής κοινωνίας.

Με όραμα τη δημιουργία ενός σώματος νέων για το κλίμα που θα λειτουργεί σε εθνική εμβέλεια ανά τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, η Ecogenia κινητοποιεί νέους σε προγράμματα αμειβόμενης κοινωνικής υπηρεσίας σε τοπικές κοινωνίες. Καθόλη τη διάρκεια των προγραμμάτων, οι νέοι/ες προσφέρουν την υπηρεσία τους διεκπεραιώνοντας περιβαλλοντικές εργασίες διαφόρων θεματικών, και παράλληλα συμμετέχουν σε στοχευμένα εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης και ανάπτυξης πράσινων και λοιπών δεξιοτήτων.  

Το όραμά μας βασίζεται στους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: άνθρωποι, περιβάλλον/πλανήτης, ευημερία: Οι νέοι Έλληνες ενεργοποιούνται μέσω της κοινωνίας των πολιτών για την κάλυψη των εθνικών αναγκών βιωσιμότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα βιώσιμο μέλλον για τους ίδιους και τις μελλοντικές γενιές. 

Για την Ecogenia, η συμμετοχή στα κοινά είναι το πρώτο βήμα προς την ανάδειξη της ατζέντας για την βιωσιμότητα, με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) ως οργανωτικούς και προγραμματικούς οδηγούς. Η κινητήριος πεποίθησή μας είναι ότι μια ενεργοποιημένη κοινωνία θα είναι καθοριστική στην πορεία της Ελλάδας να γίνει φάρος βιώσιμης ανάπτυξης για τη Νότια Ευρώπη.

Περίληψη προγράμματος: 

Σε αυτό το πρώτο υβριδικό πρόγραμμα της Ecogenia, τα μέλη της ομάδας θα συμβάλουν για 14 εβδομάδες σε εργασίες οικοτουρισμού και διαχείρισης φυσικών καταστροφών στο Λιτόχωρο Πιερίας. Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει δράσεις καθαρισμού και συντήρησης μονοπατιών, και διαχείρισης ρίσκου φυσικών καταστροφών στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου. 

Το όραμα της τοπικής ηγεσίας είναι να αναπτύξει ένα καλοσυντηρημένο δίκτυο μονοπατιών για ορεινές δραστηριότητες, δημιουργώντας μια κουλτούρα προστασίας και προφύλαξης του βουνού και χτίζοντας παράλληλα ένα απαραίτητο θεμέλιο αειφόρου τουρισμού και ανάπτυξης στην περιοχή. Αυτό το πολυετές πρόγραμμα θα εκπαιδεύσει και θα κινητοποιήσει ομάδες για τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου μονοπατιών, ενώ παράλληλα θα συνεργαστεί με την τοπική ηγεσία για το σχέδιο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Επίσης θα συνδράμει στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μέσα από ένα σχέδιο διαχείρισης, πρόληψης και προστασίας του εθνικού δρυμού σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.

Στην πρώτη φάση αυτού του πολυετούς έργου, τα μέλη της Ecogenia θα κατασκευάσουν, θα επισκευάσουν και θα συντηρήσουν ορεινά μονοπάτια, καθώς θα συμμετέχουν και σε εργασίες βιώσιμης διαχείρισης δασικών περιοχών, πρόληψης φυσικών καταστροφών και ενημέρωσης της τοπικής κοινότητας για τη διαχείριση ρίσκου φυσικών καταστροφών. 

Επίσης, η ομάδα θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις της μέσα από την παρουσία 11 αφοσιωμένων μελών του California Conservation Corps (CCC), το παλαιότερο και μεγαλύτερο κρατικό πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος παγκοσμίως. Η ομάδα του CCC θα βρίσκεται στο Λιτόχωρο στα πλαίσια συνεργασίας ανταλλαγής τεχνογνωσίας με την ομάδα της Ecogenia για διάρκεια 2 μηνών. Πέρα από την πολύτιμη συμβολή τους στα έργα μας, θα μοιραστούν επίσης την τεχνογνωσία τους παρέχοντας εκπαίδευση σε κρίσιμους τομείς όπως η πρόληψη και ετοιμότητα για διαχείριση καταστροφών, ενισχύοντας τη συλλογική μας ικανότητα να έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Για αυτό το λόγο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τίθεται η επαρκής γνώση Αγγλικών, σε βασικό επικοινωνιακό επίπεδο.

Καθήκοντα συμμετεχόντων: 

 • Διαμονή & υπηρεσία στην περιοχή του Λιτοχώρου για 14 εβδομάδες.
 • Συνεργασία με τον Υπεύθυνο Έργου και τον/ην Υπεύθυνο Ομάδας σε όλες τις δραστηριότητες.
 • Διασφάλιση ότι οι εργασίες εκτελούνται σύμφωνα με τους στόχους και τα πρότυπα που έχουν τεθεί.
 • Διαχείριση εξοπλισμού, εργαλείων και της υλικοτεχνικής υποδομής των ομάδων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων ποικίλων εργαλείων χειρός και ηλεκτρικών εργαλείων.
 • Ικανότητα για μεταφορά βάρους έως και 20 κιλά κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας.
 • Εκτέλεση σωματικά απαιτητικής εργασίας για ∼6-7 ώρες ημερησίως
 • Ικανότητα πεζοπορίας έως και 5-10 χλμ/ημέρα σε υψόμετρο έως και 2,000 μέτρων. 
 • Συμμετοχή σε εβδομαδιαίες έρευνες (μέσω ερωτηματολογίων) κατά τη διάρκεια του προγράμματος καθώς και περιστασιακά μετά το πέρας αυτού.
 • Συμμετοχή στις ανάγκες των μέσων ενημέρωσης/επικοινωνίας για την Ecogenia.
 • Να ενεργούμε ως πρεσβευτές της Ecogenia καθόλη την διάρκεια της διαμονή μας.
 • Κατά τη διάρκεια του προγράμματος και συμβαδίζοντας με τις αξίες του οργανισμού μας, θα χρειαστεί να αφιερώσουμε επιπλέον ώρες (εκτός του επίσημου ωραρίου απασχόλησης) για κοινωνική προσφορά μέσω του εθελοντισμού.
 • Κατά τη διάρκεια του προγράμματος και ως πρεσβευτές του εγχειρήματος μας, θα φοράμε διακριτικά σήματα του οργανισμού και των συνεργατών του, που θα περιλαμβάνονται στον ρουχισμό που θα παρέχεται από την Ecogenia.

Προαπαιτούμενα:

 • Νέοι/ες ενήλικες μεταξύ 18-30 ετών με δικαίωμα εργασίας στην Ελλάδα, που είναι πρόθυμοι/ες να αφήσουν πίσω τους τις ευκολίες της σύγχρονης ζωής και να επιχειρήσουν να περάσουν 14 εβδομάδες στον Όλυμπο, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και την διαχείριση φυσικών καταστροφών στην περιοχή.
 • Πνεύμα και ικανότητα αγαστής συνεργασίας στα πλαίσια ομαδικής εργασίας.
 • Αφοσίωση στο στόχο προσφοράς στην κοινότητα μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας. 
 • Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η προηγούμενη εμπειρία σε μονοπάτια ή να είστε εξαιρετικά δυνατοί. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να είστε πρόθυμοι να εργαστείτε σκληρά για να παράγετε ποιοτική εργασία με ελάχιστη άμεση επίβλεψη.

Εργασιακό περιβάλλον

Μια τυπική μέρα εργασίας ξεκινάει το πρωί στις 8:00 π.μ. με συνάντηση της ομάδας στα γραφεία του οργανισμού, πρωινή “αναφορά”  και μετάβαση στο πεδίο εργασιών. οι εργασίες εκτελούνται έως και τις 04:00 μ.μ. 

Ώρες και πρόγραμμα:

 • 8:00-16:00 Δευτέρα-Πέμπτη:

  Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την εργασία σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του παραπάνω προγραμματισμένου χρόνου, οι εργάσιμες ημέρες ενδέχεται να μετατοπίζονται σε Σαββατοκύριακα, ανάλογα με τις ανάγκες.

 • 8:00-16:00 την Παρασκευή: Ημέρα επαγγελματικής ανάπτυξης με εναλλασσόμενα θέματα σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική κρίση, τον οικοτουρισμό, την ενεργό πολιτειότητα, τη διαχείριση καταστροφών, και λοιπές πράσινες δεξιότητες κ.λπ.

Τι θα κερδίσεις από τη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα: 

 • Συμμετοχή σε μία δυναμική ομάδα νέων από όλη την Ελλάδα με κοινές αξίες
 • Ενεργή προσφορά στην προστασία του τοπικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Λιτοχώρου 
 • Ενίσχυση της βιώσιμης διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
 • Συμμετοχή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με όραμα την ενδυνάμωση των νέων ώστε να γίνουν μέρος της λύσης για μια ανθεκτική Ελλάδα
 • Εκπαίδευση γύρω από:
  • την κατασκευή και την αποκατάσταση μονοπατιών 
  • πρόληψη/ετοιμότητα για καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εύφλεκτης βιομάζας και μέτρα πρόληψης πλημμυρών
  • αποκατάσταση και ανακούφιση από καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης καμένων περιοχών, αποκατάσταση και αντιμετώπιση πλημμυρών
  • προσπάθειες ανακούφισης της κοινότητας: δημιουργία σταθμών ανακούφισης, αλληλεπίδραση με μια κοινότητα σε κρίση 
  • soft skills για την προσωπική και επαγγελματική σου ανάπτυξη
 • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας από το παλαιότερο και μεγαλύτερο σώμα προστασίας του περιβάλλοντος στον κόσμο
 • Διαπίστευση ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ BLS/AED
 • Μηνιαίες απολαβές: €780 μικτά για πενθήμερη πλήρη απασχόληση (θα αυξηθεί αναλογικά με τις επικείμενες ρυθμίσεις του κατώτατου μισθού για το 2024)