Από την απραξία στην καινοτομία

Picture of Μελιάνα Κλωστερίδη

Μελιάνα Κλωστερίδη

Environmentalist, Ecogenia cohort member Dorida 2023

“Κλείσε τα μάτια και οραματίσου έναν κόσμο χωρίς προκλήσεις, στόχους, ελπίδες και όρεξη για εξέλιξη. Άνοιξε τα. Τρομακτικό ε;
Τώρα κλείσε τα μάτια και σκέψου ότι βρίσκεσαι σε ένα πρόγραμμα που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αντιμετωπίζει τα κοινωνικά προβλήματα έμπρακτα και σε καθιστά ενεργό πολίτη. Και όλα αυτά στη φύση. Σου εξάπτει το ενδιαφέρον;”
Αυτά σκεφτόμουν όταν δήλωσα συμμετοχή στο πρόγραμμα οικοτουρισμού της Ecogenia. Από την πρώτη στιγμή που διάβασα για το πρόγραμμα συνειδητοποίησα ότι είναι μία καινοτόμα ιδέα για τα δεδομένα της Ελλάδας, που μπορεί να σε διαμορφώσει σε πολλά επίπεδα είτε κοινωνικά είτε προσωπικά.
Meliana ready for action!
Με το πέρας του προγράμματος επιβεβαιώθηκα. Μέσω των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήσαμε αυτές τις δέκα εβδομάδες, από τις ημέρες στο πεδίο και την διάνοιξη μονοπατιών μέχρι τις ημέρες επαγγελματικής κατάρτισης, έλαβα εφόδια, γνώσεις και την αυτοπεποίθηση να ασχοληθώ με το επάγγελμα που σπούδασα, την περιβαντολλογία. Να ανακαλύψω και να επαναφέρω τις ιστορίες και την τεχνογνωσία των ντόπιων σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είχαν την ίδια πρόσβαση σε γνώση και αγαθά όπως αυτοί που ζουν στην πόλη.
Meliana in action
Από τη συναναστροφή με τους ανθρώπους που εργάζονται στην Ecogenia, την ομάδα που είχαμε διαμορφώσει και κάποιους ντόπιους ένιωσα ότι όλοι είχαμε την επιθυμία και την ενέργεια να προστατέψουμε τον τόπο που βρισκόμαστε και να τον βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ξανά.
Από τις πιο σημαντικές στιγμές που βιώσαμε ήταν όταν νιώσαμε την ανάγκη να οργανώσουμε και να βρούμε τρόπο να υποστηρίξουμε παρόμοια προγράμματα στους τόπους που καταγόμαστε ή σε τόπους που πιστεύαμε ότι χρειάζεται να αναδειχθούν.
Η Ecogenia με αυτό το τρόπο κατάφερε να ενώσει εννιά διαφορετικούς ανθρώπους και να τους αφήσει ελεύθερους να αναπτύξουν τις ιδέες τους και τις προσωπικότητες για ένα κοινό στόχο και όραμα. Τι πιστεύεις ότι θα συνέβαινε αν παρόμοια προγράμματα πραγματοποιούνταν στον δικό σου τόπο;