Μια εμπειρία που σε «μεγαλώνει»

Picture of Ippokratis Tsevrenis

Ippokratis Tsevrenis

Dorida 2023 Ecogenias Cohort Member

Ευκαιρία, Ευαισθητοποίηση, Ενδυνάμωση, Ενεργοποίηση: Κάπως έτσι θα μπορούσα να περιγράψω την εμπειρία μου στο 2ο πιλοτικό πρόγραμμα προώθησης του οικοτουρισμού με την Ecogenia σε τέσσερις λέξεις. Ίσως να έχουν και χρονολογική σειρά εκτός από την ίδια τη σημασία τους, αλλά αυτό είναι μια διεργασία που διαφέρει μεταξύ ατόμων.

Ευκαιρία: Ήμουν διστακτικός να αφήσω τη ζωή στη μεγαλούπολη που λέγεται Αθήνα για να περάσω σχεδόν 2,5 μήνες σε μια ορεινή περιοχή με πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους, συγκατοικώντας παράλληλα με άλλα οκτώ άτομα με τα οποία ήμασταν άγνωστοι μέχρι τότε. Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι όλοι είχαμε την ίδια ανησυχία και δεν ήμουν μόνος σε αυτό. Συνολικά 9 άτομα με τόσο διαφορετικές αφετηρίες διαμορφώσαμε μια ομάδα προσηλωμένη στην επίτευξη ενός κοινού στόχου: να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις για την αναζωογόνηση της ορεινής Δωρίδας και να γίνουμε φορείς της ενεργού πολιτειότητας.
Ο Ιπποκράτης κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Οικοτουρισμού, Δωρίδα 2023
Ευαισθητοποίηση: Μέσα από αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε, κατανόησα καλύτερα τη ζωή στη φύση. Διότι ήταν διαφορετικό ως κάτοικος πόλης να μεριμνώ για την προστασία του περιβάλλοντος και διαφορετικό να ζω σε αρμονία με το περιβάλλον στο βουνό, όπου αντιλαμβανόμουν την ύπαρξη άγριας ζωής στην πράξη και οι όροι προστασίας της τελευταίας, αλλά και του ίδιου μου του εαυτού ήταν εντελώς διαφορετικοί. Η ευαισθητοποίηση αφορούσε ωστόσο και την εν μέρει κατανόηση της διαβίωσης των ντόπιων. Εν μέρει, διότι 2,5 μήνες αρκούσαν για να πάρουμε μόνο μια γεύση από τις προκλήσεις, αλλά και τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η μόνιμη διαβίωση στη Δωρίδα. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, αλλά και τις φιλοδοξίες των κατοίκων, προσπαθήσαμε να εντάξουμε μια πληθώρα δράσεων στο πρόγραμμά μας, όπως μια πιθανή ενίσχυση λειτουργίας του μουσείου στο Κροκύλειο ή την προμήθεια δημόσιου απινιδωτή.
Ενδυνάμωση: Όλη η εμπειρία, από τη συμβίωση, μέχρι την οργάνωση και εκτέλεση της εργασίας και των σεμιναρίων ήταν ένα σύνολο που θεωρώ μας έδωσε πολλά εφόδια: Νέα ερεθίσματα και γνώσεις μέσα από την επίσημη δομή του προγράμματος για να χτίσουμε πάνω σε αυτές, αλλά και κάθε μέλος της ομάδας μεμονωμένα πρόσθεσε αξία στο πρόγραμμα. Ένας κόσμος όπου πολλοί διαφορετικοί κόσμοι χωρούν. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που δεν περίμενα να αποκομίσω όταν εκδήλωσα ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Το πακέτο αυτό με ενδυνάμωσε ατομικά, όπως και όλες οι γνώσεις και η δικτύωση που αποκόμισα μέσα απ’ το πρόγραμμα. Μιλώντας για ενδυνάμωση, η μυϊκή ενδυνάμωση ήταν επίσης ένα παράπλευρο όφελος, μιας και μιλάμε για εργασία στην ύπαιθρο.
Ενεργοποίηση: Είχα και εξακολουθώ να έχω ανησυχίες σχετικά με την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία που με έκαναν να ψάχνω τρόπους για να δράσω προς αυτή την κατεύθυνση. Οι τοποθετήσεις αποφοίτων προηγούμενων προγραμμάτων που είδα, άκουσα και διάβασα, ήταν καταλυτικός παράγοντας προς τη δική μου έμπρακτη ενεργοποίηση για να γίνω μέρος ενός τέτοιου πρότζεκτ. Με τη σειρά μου, θέλω κι εγώ μέσω αυτού του blogpost να παρακινήσω κι άλλα νέα άτομα να συμμετέχουν σε επόμενα προγράμματα. Τα προβλήματα φαίνονται πολύ μεγάλα και χαοτικά όταν παρουσιάζονται σε παγκόσμια κλίμακα και αυτό καμιά φορά μας οδηγεί να σκεφτόμαστε ότι είμαστε πολύ λίγοι ποσοτικά για να φέρουμε μια αντίστοιχη μεγάλη αλλαγή. Εν τέλει όμως, αυτό που μπορεί να μας παρακινήσει είναι ένα όραμα και να αντιληφθούμε ότι η δράση για αλλαγή μπορεί να γίνει εφικτή αν τη «σπάσουμε» σε μικρότερα και τοπικά έργα που όταν πολλαπλασιαστούν, οδηγούν σε ένα ανταποδοτικό αποτέλεσμα. Και πάνω απ’ όλα μπορούν να έχουν επίδραση και σε εμάς τους ίδιους ως φορείς πλέον της ενεργού πολιτειότητας.
Ημέρα Εθελοντισμού, Δωρίδα 2023