Μια ιστορία από έναν Marketeer

Picture of Angelos Orfanidis

Angelos Orfanidis

Ecogenias Communication Coordinator

Το να «πουλήσεις» ένα προϊόν, μια υπηρεσία, ένα brand ίσως θεωρείται από πολλούς εύκολο. Βρίσκεις τα ανταγωνιστικά σου πλεονεκτήματα στήνεις ένα σωστό strategy και αναμένεις το αγοραστικό κοινό.

Σίγουρα δεν είναι τόσο απλό. Υπεραπλουστεύουμε πολλές φορές τις διαδικασίες και διεργασίες καθώς θεωρούμε πως στην εποχή της υπερκατανάλωσης είναι εύκολο να «πουλήσεις» κάτι.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση μιας NGO; Πώς «πουλάς» σωστά και με ακεραιότητα την αποστολή σου, το όραμά σου για τη χώρα που δραστηριοποιείται; Πώς διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους οργανισμούς; Ειδικά στη χώρα μας όπου έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς λάθος πρακτικές από οργανισμούς και σκιώδες παρασκήνιο, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός πρέπει να χρησιμοποιήσει σύγχρονες τεχνικές marketing αν θέλει να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά του, να βρει περισσότερους υποστηρικτές κι εθελοντές, να αυξήσει τις εισερχόμενες δωρεές ή όλα αυτά μαζί.
Μυστικές συνταγές δεν υπάρχουν όμως όσο περισσότερο διαδίδονται τα νέα για την NGO που θέλετε να προωθήσετε, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθεί.
Μη ξεχνάτε ότι τελικός στόχος της προσπάθειας θα είναι να αυξηθεί η στοχευμένη ευαισθητοποίηση γύρω από τον οργανισμό και να ενθαρρύνετε τη δράση.
Ας περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη…
Ανήκω στην ομάδα της Ecogenia εδώ και ένα χρόνο. Έναν οργανισμό με ένα όραμα φιλόδοξο που είναι πολλές φορές δύσκολο να επικοινωνηθεί καθώς αφορά στη συνολική κοινωνική αλλαγή συμπεριφοράς των Ελλήνων ως λαού. Η Ecogenia δημιουργεί αμειβόμενες ευκαιρίες απασχόλησης για νέους γύρω από την κλιματική δράση σε ευάλωτες κοινότητες, παροτρύνοντας έτσι τη νέα γενιά να πάρει το μέλλον στα χέρια της και να προσφέρει εμπράκτως στις μεγάλη πρόκληση της εποχής μας.  Υπάρχουν περίοδοι που όλα μοιάζουν να κυλούν ομαλά. Το μήνυμα φτάνει στους αποδέκτες, το feedback είναι θετικό και οι καμπάνιες που τρέχουμε στέφονται από επιτυχία.
Εκπαίδευση σε θέματα επικοινωνίας και συνηγορίας. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ecogenia, Χανιά, 2022.
Άλλες φορές όμως τα πράγματα δεν κυλούν ειδυλλιακά. Υπάρχει δυσκολία ως προς το μήνυμα. Η αρνητική προκατάληψη, οι αβέβαιες πρακτικές και το σκοτεινό παρελθόν που συχνά συνδέεται με τη λειτουργία ΜΚΟ στη χώρα μας, και που ανέφερα και παραπάνω, μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος μηνύματα.
Το κλίμα δεν είναι πάντα θετικό. Και πιστέψτε με, οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές.
Τι μου δίνει όμως εμένα κίνητρο;
Κίνητρό μου είναι η προσφορά. Η πραγματική συνεισφορά στις περιοχές που φιλοξενούν τις δράσεις μας, τα χαμόγελα των κατοίκων που ενώ στην αρχή ήταν διστακτικοί μετά μας αγκαλιάζουν. Η νέα γενιά που είναι δίπλα μας, μας στηρίζει, εξελίσσεται μέσα από εμάς και το ίδιο κάνουμε και εμείς. Λόγια όπως «ήταν η πιο ωραία εμπειρία της ζωής μου» ή «δεν πίστευα ποτέ ότι έχω τη δύναμη να αλλάξω τον κόσμο έστω και λίγο» είναι αυτά που μου δίνουν κίνητρο.
H προώθηση, η επικοινωνία και το marketing πολλές φορές συνδέονται με το άμεσο κέρδος. Με την υλική ικανοποίηση, την εκπλήρωση μιας αγοράς, την ενίσχυση ενός brand.
Στη δικιά μας περίπτωση, στην περίπτωση της Ecogenia όμως το brand συνδέεται με αξία για την κοινωνία. Οι πωλήσεις συνδέονται με χαμόγελα και το κέρδος ισούται με διακρίσεις ευρωπαϊκές και εγχώριες.
Παροτρύνω όλες και όλους εκεί έξω να ασχοληθούν με την προώθηση και την επικοινωνιακή υποστήριξη NGO. Και εύχομαι να έχουν τη δική μου τύχη και να βρούνε μια ομάδα σαν την Ecogenia.