Cohort Reflection from their Global Day of Action Volunteer Day

Picture of Vera Gospodini, Nikitas Karadakis-Agkathidis, Stergiani Boura

Vera Gospodini, Nikitas Karadakis-Agkathidis, Stergiani Boura

Chania program cohort members

3 μέλη της Ecogenia διοργάνωσαν μία ημέρα εθελοντισμού, ευθυγραμμισμένοι με την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης μετά το COP27 στην Αίγυπτο. Συνολικά, συμμετείχαν 50 εθελοντές που αναζωογόνησαν το 2ο Γυμνάσιο Χανίων, έναν από τους κύριους συνεργάτες του Εκπαιδευτικού Προγράμματος στην περιοχή. Παρακάτω βρίσκεται η οπτική τους για την ημέρα αυτή.
12 Νοεμβρίου 2022
Προαύλιος χώρος 2ου Γυμνασίου Χανίων
Κάτι που μας ένωσε από την αρχή σαν ομάδα, ήταν η κοινή μας επιθυμία να διοργανώσουμε την Ημέρα Εθελοντισμού, μία μέρα που θα παροτρύναμε μικρούς και μεγάλους να ομορφύνουν μαζί μας τον προαύλιο χώρο ενός σχολείου!

Όταν μας ανατέθηκε αυτός ο ρόλος, όμως, δεν ξέραμε από που να ξεκινήσουμε, καθώς κανένας από τους τρεις δεν είχε παρόμοια εμπειρία στη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης. Χαθήκαμε, μπερδευτήκαμε, προβληματιστήκαμε αρκετά για να βρούμε πως μπορεί να γίνει εφικτή αυτή η ημέρα. Δεν το γνωρίζαμε τότε, αλλά η κοινή μας επιθυμία θα δημιουργούσε μία φανταστική ομάδα και ως αποτέλεσμα μία Ημέρα γεμάτη χρώματα και αρώματα!
Βέρα
VOL DAY #2
Η Αρετή (αριστερά) και η Βέρα (δεξιά) στην Ημέρα Εθελοντισμού
Έχοντας μια μικρή εμπειρία στο οργανωτικό κομμάτι, μιας και είμαι συντονίστρια σε έναν άλλο περιβαλλοντικό οργανισμό -το Save Your Hood- θεώρησα ότι μπορώ να φέρω εις πέρας την διοργάνωση μιας εθελοντικής ημέρας. Ωστόσο, δεν άργησα να συνειδητοποιήσω ότι αυτή η εκδήλωση προϋπέθετε τελείως διαφορετικούς χειρισμούς, οπότε κλήθηκα να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα. Στέλνοντας επίσημες προτάσεις συνεργασίας σε χορηγούς, επικοινωνώντας με τον Διευθυντή του σχολείου και υπολογίζοντας όλα τα υλικά που χρειάστηκαν για εκείνη την ημέρα, υιοθέτησα έναν οργανωτικό και αποφασιστικό ρόλο που δεν ήξερα ότι είχα. Βέβαια, χωρίς την απίστευτη συνεργασία και επικοινωνία με την Στεργιανή και τον Νικήτα δεν θα είχα καταφέρει να διαχειριστώ όσα προέκυπταν, ώστε να είναι τελικά επιτυχημένη η Ημέρα Εθελοντισμού. Την ημέρα εκείνη, η χαρά μου ήταν τεράστια όταν αντίκρισα παιδιά να ζωγραφίζουν τους τοίχους του σχολείου με δικά τους σχέδια, γονείς και μαθητές να φυτεύουν τα παρτέρια και να βάφουν τους ξύλινους κάδους που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Παρόλο που μπορεί να υπήρχε μια μικρή σωματική κούραση, έβλεπα στα πρόσωπα των συμμετεχόντων την ικανοποίηση που ένιωθαν από το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που θυμάμαι από εκείνη τη μέρα είναι το αίσθημα χαράς και ανακούφισης που όλοι ήταν ευχαριστημένοι και δεν πήγε τίποτα στραβά.
Νικήτας
Νικήτας
Προσωπικά, η διοργάνωση μιας «Ημέρας Εθελοντισμού» ήταν μια ιδέα που με ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή που προτάθηκε. Από το σχέδιο στην πράξη, υπήρξαν δυσκολίες και τρικλοποδιές παρόλα αυτά, χάρη στην άψογη συνεργασία με την Βέρα, την Στεργιανή αλλά και την υποστήριξη απο την υπόλοιπη ομάδα, καταφέραμε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια και να φέρουμε εις πέρας μια ημέρα όπως την φανταστήκαμε. Από το διάστημα της διοργάνωσης αποκόμισα χρήσιμες  εμπειρίες και δεξιότητες που ήδη αξιοποιώ καθημερινά! Συσφίξαμε σχέσεις και γνωριστήκαμε καλύτερα με την ομάδα της Ecogenia και ταυτόχρονα αναγνωρίσαμε τυχόν προσωπικές μας αδυναμίες αλλά και δυνατότητες. Και έτσι, χωρίς να το καταλάβουμε, έφτασε η ημέρα που σχεδιάζαμε. Η «Ημέρα Εθελοντισμού» ξεπέρασε κάθε προσδοκία και χάρισε ξεχωριστές εμπειρίες όχι μόνο στους διοργανωτές αλλά και σε όσους, μικρούς και μεγάλους, ενδιαφέρθηκαν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στην κοινότητα των Χανίων!
Στεργιανή
Η Στεργιανή (αριστερά) και ο Νίκος (δεξιά) στην Ημέρα Εθελοντισμού
Ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων ήταν η όλη εμπειρία μου με τη διοργάνωση της Ημέρας Εθελοντισμού. Η οργάνωση πίσω από μία εκδήλωση ήταν κάτι που δεν περίμενα να έχει τόσες πολλές παραμέτρους. Η συνεργασία μας με τους συνδιοργανωτές, Βέρα και Νικήτα, ήταν άψογη, όπως και με την υπόλοιπη ομάδα, η οποία στήριξε τις επιλογές μας και χωρίς την ενεργή βοήθειά τους δε θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα τόσο άρτιο αποτέλεσμα. Όποτε τη χρειαζόμασταν, είχαμε την καθοδήγηση και αρωγή της Ecogenia, καθώς και εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που κάτι πήγαινε λάθος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτέλεσαν η Ελένη και ο Στέφανος, οι οποίοι ήταν η άμεση δράση μας στην επίλυση κάθε δυσκολίας. Απέκτησα πολλές χρήσιμες δεξιότητες μέσα από αυτό, οι οποίες θα με συντροφεύσουν σε όλες τις πτυχές της ζωής μου και γνώρισα πολλά άτομα και επιχειρήσεις που έχουν μεράκι να βοηθούν ανιδιοτελώς. Τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση, ήρθαν με χαρά και ενθουσιασμό να βάλουν την προσωπική τους πινελιά στο σχολείο τους, και αυτό κατέστησε το όλο βίωμα απερίγραπτα συγκινητικό. Αισθάνομαι πλήρης και πραγματικά ευγνώμων που συμμετείχα στην Ημέρα Εθελοντισμού, και γενικότερα στην Ecogenia!
Copy of IMG_1957
Η ομάδα της Ecogenia μαζί με τους εθελοντές στην Ημέρα Εθελοντισμού
Η Διοργανωτική Ομάδα Ημέρας Εθελοντισμού

Βέρα Γοσποδίνη
Νικήτας Καραδάκης-Αγκαθίδης
Στεργιανή Μπούρα