Ένας νέος ορίζοντας στο ταξίδι της Ecogenia: Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας Όλυμπος 2024

Picture of Stefanos Papadosifos

Stefanos Papadosifos

Program Manager of Ecogenia

Καθώς διαμορφώνουμε μονοπάτια, όχι μόνο μέσα στα καταπράσινα τοπία της Ελλάδας, αλλά και στις ζωές των κοινοτήτων και των νέων που υπηρετούμε, η Ecogenia προχώρησε σε μια σημαντική εξέλιξη της αποστολής της με την έναρξη του «Προγράμματος Κοινωνικής Υπηρεσίας – Όλυμπος 2024». Αυτή η νέα πρωτοβουλία σηματοδοτεί όχι μόνο τη συνέχιση της δέσμευσής μας για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινοτική συμμετοχή, αλλά και μια σημαντική επέκταση των δυνατοτήτων και του αντίκτυπού μας, χάρη στη συνεργασία μας με το California Conservation Corps (CCC).
Χτίζοντας πάνω σε θεμέλια επιτυχίας.
Αναλογιζόμενος την επιτυχημένη υλοποίηση των δύο πιλοτικών μας προγραμμάτων στην Δωρίδα, θυμάμαι το ταξίδι που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια – ένα ταξίδι με αμέτρητες συζητήσεις για το πώς θα υλοποιηθεί, γεμάτο αβεβαιότητα αλλά και ενθουσιασμό. Εκείνες οι αρχικές ημέρες που έθεταν τις βάσεις στο Αλποχώρι και τον Ζωριάνο, νιώθοντας το βάρος της ευθύνης προς τα μέλη της ομάδας και την τοπική κοινότητα. 

Οι προσπάθειές μας κατά τη διάρκεια αυτών των πιλοτικών προγραμμάτων,  έθεσαν γερά θεμέλια όχι μόνο για τα μονοπάτια που διαμορφώσαμε αλλά και για τους δεσμούς της κοινότητας που ενισχύσαμε. Ακόμα θυμάμαι τον ενθουσιασμό των ντόπιων, τα κοινά γεύματα και το πνεύμα συνεργασίας που διέπνεε το έργο μας, ενσαρκώνοντας την ίδια την ουσία της βιώσιμης ανάπτυξης που προσπαθούμε να προωθήσουμε.
Kάνοντας ένα διάλειμμα με δύο ντόπιους
Αυτό το συνεχιζόμενο ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε από τις δύσβατες περιοχές των Βαρδουσίων και τώρα επεκτάθηκε στην περιοχή του Λιτοχώρου με τον επιβλητικό Όλυμπο, αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης μας προς την στην ενίσχυση της κοινότητας και της διατήρησης του περιβάλλοντος μέσω στοχευμένων έργων. 

Λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχία των προηγούμενων έργων μας, όπως το πιλοτικό πρόγραμμα οικοτουρισμού στη Δωρίδα ,γίνεται σαφές ότι το ταξίδι μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια σειρά έργων – πρόκειται για μια αυξανόμενη κληρονομιά αλλαγής με γνώμονα την κοινότητα. Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας – Όλυμπος 2024 βασίζεται σε αυτή την κληρονομιά, εστιάζοντας στην ενίσχυση της διαχείρισης καταστροφών, στη συντήρηση μονοπατιών και στη συμμετοχή & εκπαίδευση των νέων σε ουσιαστικές προσπάθειες διατήρησης του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Εκτίμηση εργασιών στο μονοπάτι
Η συνεργασία μας με το CCC προσφέρει πλούσια εμπειρία και γνώση που θα είναι ανεκτίμητη καθώς θα αντιμετωπίσουμε τους φιλόδοξους στόχους αυτού του έργου. Μαζί, στοχεύουμε να αναζωογονήσουμε 40 χιλιόμετρα υφιστάμενων μονοπατιών, να κατασκευάσουμε 5 νέα χιλιόμετρα, να βελτιώσουμε τη σήμανση ασφαλείας των μονοπατιών, να δημιουργήσουμε ζώνες προστασίας και να χαρτογραφήσουμε αυτές τις διαδρομές σε παγκόσμιες πλατφόρμες, διασφαλίζοντας ότι θα είναι προσβάσιμες σε όλους.
Μια συνεργασία με σκοπό.
Η συνεργασία μας με το CCC βασίζεται σε ένα κοινό όραμα για την ενδυνάμωση των νέων και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος μέσω πρακτικών προγραμμάτων κοινωνικής υπηρεσίας. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στις δραστηριότητές τους στην Καλιφόρνια, εμπνευστήκαμε από την αφοσίωσή τους στην αντιμετώπιση καταστροφών και την αποκατάσταση βιοτόπων. Αυτές οι γνώσεις ήταν καθοριστικές για τη διαμόρφωση της προσέγγισής μας στο έργο του Ολύμπου, όπου θα εφαρμόσουμε βέλτιστες πρακτικές στον σχεδιασμό προγραμμάτων για νέους, στη διαχείριση έργων και στη συμμετοχή των τοπικών ενδιαφερόμενων μερών.
Απο το ταξίδι μας στην Καλιφόρνια με τους California Conservation Corp
Πέρα από την Κοινότητα.
Αυτό που κάνει το πρόγραμμα στον Όλυμπο να ξεχωρίζει είναι η ολιστική του προσέγγιση στην κοινωνική δέσμευση. Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στη διατήρηση του περιβάλλοντος αλλά και στην οικοδόμηση μιας ανθεκτικής κοινότητας. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία εκτεταμένων ζωνών προστασίας από πυρκαγιές, τη διοργάνωση δημόσιων εργαστηρίων για την πρόληψη πυρκαγιών και την υποστήριξη τοπικών δημόσιων έργων που ωφελούν ολόκληρη την κοινότητα. 

Επιπλέον, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα φέρουμε την τεχνογνωσία του CCC στην κατασκήνωση όπου διαμένουν στην Λεπτοκαρυά στο Βιβλικό Κέντρο “Άργος Ζωδιάτης” ,όπου θα ηγηθούν εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστροφών. Η πρωτοβουλία αυτή θα κορυφωθεί με μια σημαντική ημέρα εθελοντισμού στην κοινότητα του Λιτοχώρου στις 15 Ιουνίου, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών δεσμών και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας ετοιμότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Η ομάδα από την Καλιφόρνια στο Λιτόχωρο στο πλαίσιο της συνεργασίας μας
Κοιτάζοντας μπροστά
Καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι αυτού του νέου κεφαλαίου, είμαστε γεμάτοι προσμονή και αποφασιστικότητα. Το πρόγραμμα Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας – Όλυμπος 2024 δεν είναι μόνο μια απόδειξη για το τι έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα, αλλά και ένας οδηγός για το τι μπορούμε να πετύχουμε μαζί στο μέλλον. Μέσω αυτού του έργου, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις εθνικές προσπάθειες της Ελλάδας για ένα βιώσιμο μέλλον!